Baxter fick smakstart: GAIS-HIF 0-2
Baxter började sin sejour i Sverige på samma sätt som han avslutade i Japan, det vill säga med vinst.

2-0, första bortavinsten för året och ny tränare på bänken. Baxter-effekt? Njae. Ibland är det tillfälligheter som avgör och igår var det utvisningen på Jonathan Berg i GAIS som fick stor betydelse för matchens utgång.

Det hade pratats mycket om Henrik Larssons vara eller icke vara sen matchen GAIS-HIF blev inställd. Henke och laget får ursäkta, men när det väl drog ihop sig till match var huvudpersonen Stuart Baxter.

Stuart Baxter hade inför matchen bara hunnit med två träningspass med laget. Därför var tanken att Hans Eklund skulle ha en mer aktiv roll inför och under matchen. Det var en tanke som fungerade bra i teorin men sämre i praktiken, om nu någon är förvånad. Eklund och Baxter valde var sin stolpe av avbytarburen att luta sig mot. Som att distansera sig ifrån varandra. Var och en verkade ha tydliga roller.

Det tog rätt så exakt två och en halv minut tills det visade sig vem som styrde showen. Så lång (kort?) tid tog det för Baxter att börja att styra och ställa och gestikulera vilt. Passivt coachande ligger helt enkelt inte för honom.

-Jag klarar inte att sitta ner under match. Jag försökte sätta mig ner en gång i andra halvlek men det gick bara inte, förklarade Baxter sitt agerande.

Det fanns en hel del att gestikulera över under första halvlek. Det var en halvlek som man som supporter helst skulle vilja dra ett långt streck över. Som tränare är det uppenbart något helt annat. Där supportern ser brist på finess och kreativitet ser tränaren (Baxter) bra och disciplinerat försvarsspel och hög intensitet. Men så slipper han ju också att betala inträde…

Vikten av att få igång ett fungerande försvarsspel igen har betonats under Baxters få dagar vid rodret. Försvarsspelet fungerade också ypperligt i stort sett under hela matchen. Riktigt katastrofalt försvarsspel uppvisar egentligen HIF bara en gång i matchen, och utan Daniel Andersson i målet är det möjligt att just det misstaget hade förändrat utgången till det negativa för HIFs del.

I mitten av första halvlek slutar Andreas Jakobsson att springa och Fredrik Björck går bort sig totalt vilket innebär att Bobby Friberg da Cruz får öppet spår till Daniel Andersson. Hade det inte varit för Anderssons strålande enhandsräddning hade det varit 0-1 och uppförsbacke för HIF. Istället kunde man gå ut med 0-0 till pausvilan.

En sömnig första halvlek fick en intressantare uppföljare. Jonathan Bergs utvisning i andra halvlekens 62a minut blev helt matchavgörande. Så långt hade matchen varit jämn, men med bara tio man på plan orkade inte GAIS stå emot. Tretton minuter senare hade HIF 2-0 och matchen var vunnen. Målen var två läckerbitar signerade McDonald Mariga och Olivier Karekezi.

1-0 var en resolut nick i bortre hörnet av Mariga efter ett exemplariskt inlägg av Andreas Jakobsson. Jakobsson vill efter matchen tona ner sin egen betydelse till det vackra målet och ger all cred till Mariga.

-Mariga gör en så vacker löpning mellan GAIS-försvararna att bollen bara ska fram i ett sådant läge.

Även 2-0 var ett resultat av två fina prestationer. Babis Stefanidis driver bollen inåt plan och tråcklar sig förbi spelare efter spelare för att till slut peta bollen till Karekezi i helt rätt tid. Olivier visar sen upp kyla i avslutet och gör sitt sjätte mål för säsongen.

Att utvisningen var avgörande för resultatet var båda tränarna överens om efter matchen.

-Vi var naiva när vi blev tio man och trodde att vi skulle kunna spela samma spel som innan. När man blir tio man är det försvarsspel som gäller men vi missade där, sa Rolle Nilsson.

-Utvisningen spelade givetvis en stor roll. Då började vi rulla boll lite bättre och GAIS kroknade, summerade Stuart Baxter.